Kind

Wilt u weten hoe de gezondheid van uw baby wordt gecontroleerd?

Om de paar weken gaat u naar de verloskundige of gynaecoloog. Hij of zij controleert de gezondheid van uw baby. Tijdens uw zwangerschap krijgt u standaard een aantal echo's (als u dat wilt). Medische echo's zitten in de basisverzekering en worden aan alle zwangere vrouwen aangeboden. Bij medische echo's wordt gemeten hoe ver u zwanger bent en wordt gekeken of het hartje van het kindje klopt.

Als u 20 weken zwanger bent, krijgt u een echo waarbij uw kindje uitgebreid wordt onderzocht. Er wordt gekeken naar aangeboren afwijkingen, zoals een open ruggetje, maar ook of het goed groeit. Wanneer u deze informatie liever niet wilt weten, kunt u deze echo beter niet laten plaatsvinden. Soms is het mogelijk om het geslacht van het kindje in beeld te brengen.

Wilt u weten of er kans is op een aangeboren afwijking?

De verloskundige kan voor sommige aangeboren afwijkingen berekenen hoe groot de kans hierop is bij uw ongeboren kind. U moet dan een test doen. Deze test heet ook wel een zwangerschapsscreening of een prenatale screening. Kijk voor meer informatie op de website van het RIVM of de website Onderzoek van mijn ongeboren kind. Wilt u meer hulp bij het beslissen of u een test wil laten uitvoeren? Bespreek uw vragen met uw verloskundige, huisarts of gynaecoloog.

Onderzoek van mijn ongeboren kind

Informatie over prenatale screening.

RIVM - zwangerschapsscreening